top of page
  • Dennis Tieu

Får man ta tillbaka sin stulna cykel?

Det kan vara olagligt att ta tillbaka sin stulna cykel.


Har du någon gång fått din cykel bestulen? Eller har du blivit bestulen på något annat värdefullt? Visste du att det kan vara olagligt att ta tillbaka det man blivit bestulen på?


Frustrationen av att bli bestulen på sin cykel


Att få sin cykel stulen är inte bara frustrerande, det kan också bli en dyr affär. Dessutom kan det bli ännu mer problematiskt om du hittar din stulna cykel och försöker ta tillbaka den själv. Försöker du ta tillbaka din stulna cykeln kan det betraktas som självtäkt och vara ett brott som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader.Vad säger lagen?


Av 8 kap. 9 § brottsbalken (1962:700) framgår att den som olovligen tar och brukar eller på annat sätt tillgriper något eller utan tillgrepp, genom att fästa eller bryta lås eller på annat sätt, olovligen rubbar någon annans besittning, för att själv ta sig rätt, döms för självtäkt till böter eller fängelse i högst sex månader.


Vad innebär detta?


Det betyder att om du försöker ta tillbaka något som någon annan har tagit ifrån dig på egen hand, så kan du bli straffad för detta. Om någon tar något från dig utan tillstånd, så har du rätt att försöka få tillbaka det på ett lagligt sätt. Men om du själv tar tillbaka det genom att rubba någon annans besittning, så begår du självtäkt och det är straffbart.


Blir du bestulen på något har du rätt att omedelbart ta tillbaka det du blir bestulen på. Du har däremot inte rätt att två-tre veckor senare ta tillbaka det som du har blivit av med. I det senare fallet begår du nämligen brott.


Vad kan man göra istället?


När din cykel har blivit stulen, är det viktigt att agera snabbt. Anmäl alltid cykelstölden till polisen så snart som möjligt och lämna in en beskrivning av din cykel med serienumret om du har det. Detta kan hjälpa till att öka chansen att du får tillbaka din cykel. Du kan också kontakta ditt försäkringsbolag för att se om du kan få ersättning för den stulna cykeln.


Hur kan du få tillbaka din stulna cykel på ett lagligt sätt?


Om du hittar din stulna cykel på stan efter en viss tid kan du tyvärr inte bara ta tillbaka den själv. För att få tillbaka din cykel måste det ske genom ett återställande av någon behörig, exempelvis polisen. De kan hjälpa dig att ta tillbaka din cykel på ett lagligt sätt utan att du själv behöver begå ett brott.


Skydda dig själv


För att minska risken för att din cykel blir stulen, finns det några saker du kan göra. Först och främst är det viktigt att investera i en godkänd och ett starkt lås. Ett säkert lås kan förhindra att cykeltjuvar kan bryta sig in och stjäla din cykel. Du kan också överväga att parkera din cykel på en säker plats som är väl upplyst och där det finns mycket människor. Ta gärna bilder, fotografier och spara kvitton om möjligt. Detta behöver du för att styrka ditt ärende hos polisen och hos försäkringsbolagen. Dokumentation är som alltid A och O.


Sammanfattning


Sammanfattningsvis är det viktigt att agera snabbt om din cykel blir stulen och anmäla stölden till polisen. Om du hittar din stulna cykel på stan dagar eller veckor efter incidenten, kontakta polisen för att få hjälp med att återfå den på ett lagligt sätt. För att minska risken för att din cykel blir stulen, se till att använda ett säkert lås och parkera din cykel på en säker plats. Dokumentera allt för att skydda dig själv.

Comments


bottom of page